زانودرد يکي از عوارض بسيار شايع است که افراد مختلف با هر سن و سالي را درگير ميکند. زانو درد ميتواند ناشي از يک آسيبديدگي از قبيل پارگي رباطها يا پارگي غضروف يا مينيسک زانو باشد. بعضي از بيماريها از جمله آرتروز، نقرس و عفونتهاي مختلف هم ميتواند باعث ايجاد زانو درد شود.[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#74b2e9″]
شدت زانو درد ميتواند تا حد زيادي متغير باشد. بعضي افراد زانو درد را فقط به شکل يک درد خيلي خفيف و گاه و بيگاه احساس ميکنند، در حالي که در بعضي ديگر ممکن است به صورت دردهاي عاجز کنندهاي باشد که بيمار را از انجام فعاليتهاي عادي خود بازميدارد. ما با اطمينان کامل به شما اعلام ميکنيم که تمامي موارد زانو درد در اغلب بيماران را ميتوان با استفاده از روشهاي درماني بدون جراحي در مطب دکتر سعيدي درمان نمود و به هيچ وجه نيازي به انجام جراحيهاي خطرناک و پُرهزينه که مستلزم دورههاي طولاني استراحت بعد از عمل نيز ميباشد، نخواهد بود.
بسياري از علل درد زانو نسبت به روشهاي درمان فيزيکي، زانوبند، بريس و ورزشهاي اختصاصي زانو خيلي خوب پاسخ ميدهند. البته اين در صورتي است که درمانهاي مذکور توسط يک پزشک متخصص باتجربه و پس از انجام معاينهها و آزمايشهاي جامع و دقيق، براي بيمار تجويز شده باشد.
پزشکان متخصص زانو درد در مطب دکتر سعيدي، اهميت بسيار زيادي براي محوريت بيمار در برنامههاي درماني قائل هستند و روشهاي درماني را دقيقاً بر اساس نيازها، اهداف و سبک زندگي بيمار تجويز ميکنند. براي کسب اطلاعات بيشتر در مورد روشهاي درماني ما و يا تعيين وقت ميتوانيد از طريق شماره 02166533245 با ما تماس بگيريد.[/alert]
فهرست مطالب
علت زانو درد
هر شخصی ممکن است نسبت به انواع خاصی از زانو درد و مشکلات زانو که در سن و سال یا جنسیت او شیوع بیشتری دارد، آسیبپذیری بیشتری داشته باشد. اضافه وزن هم میتواند فشار وارد بر مفاصل زانو را در طی فعالیتهای روزانه افزایش داده و خطر بروز زانو درد را بیشتر کند. انجام ورزشهای سنگین و یا سابقه مصدومیت قبلی از ناحیه زانو هم شانس ابتلاء به زانو درد را افزایش میدهد. فعالیتها و ورزشهای خاصی از قبیل اسکی، بسکتبال و فوتبال هم میتواند فشار زیادی بر زانوها وارد کند و باعث آسیبدیدگی زانو شود. زانو درد میتواند در اثر مشکلات مربوط به خود مفصل زانو ایجاد شود. به عبارتی زانو درد میتواند به خاطر بیماریهایی که بافتهای نرم، رباطها، تاندونها و کیسههای مفصلی احاطه کننده مفصل زانو را درگیر میکنند، به وجود بیاید.
به طور کلی مهمترین علل بروز زانو درد عبارتند از:
- آسیبدیدگی رباطهای صلیبی خلفی و قدامی
- بافتمردگی سر استخوان (نکروز آواسکولار)
- کیست بیکر
- شکستگی زانو
- دررفتگی کشکک زانو
- بیماری نقرس
- التهاب کیسههای مفصلی زانو
- بیماری سندرم ازگودا – شلاتر
- بیماری استئوآرتروز
- التهاب کشکک زانو
- بیماری سندرم زانوی دوندگان
- آرتروز زانو
- التهاب تاندون زانو
- پارگی مینیسک زانو
علائم زانو درد
در صورتی که زانوی شما در اثر یک ضربه یا مصدومیت خاص دچار درد شده است، باید به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین در صورتی که درد زانوی شما همراه با هر یک از علائم زیر باشد، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- ورم شدید و آب آوردن زانو (آب آوردن زانو)
- قرمزی
- حساسیت به لمس (حساسیت به لمس) و احساس گرمی در اطراف مفصل زانو
- درد شدید
- تب
- خشکی زانو (خشکی زانو)
- تغییر شکل ظاهری مفصل زانو
- احساس صدا دادن و تق تق زانو (صدا دادن و تق تق زانو) در زمانی که زانو آسیب میبیند.
- ناتوانی در تحمل وزن بدن
تشخیص زانو درد
معمولاً اولین گام برای تشخیص منبع درد استخوان و مفصل زانو، انجام یک معاینه فیزیکی کامل توسط پزشک متخصص زانو درد میباشد. بعد از آنکه معاینات لازم انجام شد، ممکن است لازم باشد که از آزمایشهای عکسبرداری از جمله اشعه ایکس، سی تی اسکن، اولتراسوند و ام آر آی برای کمک به تشخیص علت زانو درد و تعیین بهترین روش برای رفع زانو درد انجام شود. اگر پزشک شما مشکوک به بروز یک عفونت، بیماری نقرس یا بیماریهای شبیه به آن باشد، احتمالاً شما باید یک آزمایش خون و در بعضی از موارد یک آزمایش آرتروسنتز نیز بدهید. در آزمایش آرتروسنتز مقدار کمی از مایع داخل مفصل زانوی شما با یک سوزن مخصوص برداشته شده و برای انجام آزمایشهای بیشتر به آزمایشگاه فرستاده میشود. مهمترین مواردی که پزشک در زمان معاینه فیزیکی زانوی شما، آنها را بررسی میکند عبارت است از:
- بررسی دقیق وضعیت زانوی شما از نظر میزان ورم، درد، حساسیت، گرمی و آب آوردن مشهود کشکک زانو
- بررسی اینکه شما چقدر میتوانید ساق پای خود را در جهتهای مختلف حرکت بدهید.
- فشار بر مفصل زانو یا کشیدن آن به منظور ارزیابی سلامتی ساختارها و اجزای داخلی آن
روشهای درمان فیزیکی برای تسکین زانو درد
برای درمان درد زانو، روشهای درمانی پیشرفته و با حداقل تهاجم وجود دارد که میتواند نتایج بسیار خوبی به دنبال داشته و به شما کمک کند که به فعالیتها و زندگی عادی خود باز گردید. برخی از مهمترین روشهای درمانی که متخصصان زانو درد برای کاهش درد زانو از آن استفاده میکنند، عبارتند از:
پی آر پی
پلاسمای غنی شده با پلاکت (PRP) همانطور که از نام آن مشخص است پلاسمای متراکمی است که غنی از پلاکت میباشد. پلاکتها در حقیقت سلولهای خونی هستند که بیش از 30 نوع فاکتور رشد برای درمان بریدگی، زخم، و آسیب دیدگی بافت در آنها وجود دارد. این سلولها به فرآیند رشد و ترمیم بدن کمک میکنند. در این روش پلاسمای غنی شده با پلاکت به زانو تزریق میشود و فاکتورهای رشد موجود در این محلول باعث تسریع فرآیند بهبود آسیبدیدگی یا جراحت ایجاد شده در رباطهای صلیبی قدامی و خلفی میگردد.
بسیاری از بیماران با مشاهده تغییرات شگرف ایجاد شده در وضعیت خود پس از گذشت چند هفته از درمان پارگی رباط زانو با روش پی آر پی شگفت زده میشوند. این افراد معمولاً بهبود زیادی را در شرایط خود با کاهش درد و ورم مشاهده میکنند. امروزه ورزشکاران برای بازگشت سریع به میادین ورزشی بدون نیاز به عمل جراحی و تحمل ماهها برنامههای توانبخشی دردناک پس از آن، از این روش درمانی بیش از پیش استفاده میکنند.
رایس (RICE)
این روش درمانی شامل استفاده از اقدامات زیر میباشد که به صورت مختصر با اصطلاح RICE توصیف میشود:
- استراحت دادن. از فعالیتهای تنشزا و سنگین که فشار زیادی بر زانو وارد میکند خودداری کنید، اما به ظور کلی تحرک خود را حفظ کنید. برای این منظور سعی کنید ورزشها و فعالیتهایی که فشار و ناراحتی کمتری برای زانو ایجاد میکنند را انجام دهید. برای مثال به جای دویدن، شنا کنید و به جای تنیس، دوچرخهسواری کنید. برای درمان آسیبدیدگیهای حاد زانو باید تا جایی که میتوانید از پاهای خود استفاده نکنید و یا حتی برای مدتی از عصا استفاده کنید.
- یخ گذاشتن. هر روز چند مرتبه بر روی زانوی خود به مدت 15 تا 20 دقیقه یخ بگذارید. برای این کار میتوانید از قطعههای کوچک یخ یا کیسه یخ یا سبزیجات فریز شده که در داخل یک حوله پیچیده شده است، استفاده کنید.
- فشردهسازی (کمپرس). زانوی خود را با استفاده از باند کشی ببندید تا ورم آن تسکین پیدا کند. سعی کنید بانداژ را نسبتاً محکم ببندید اما نباید به قدری محکم باشد که باعث ایجاد درد و ورم در پاها شود.
- بالا نگه داشتن. وقتی که میخوابید، چند بالش زیر پای خود بگذارید تا زانوی شما بالا نگه داشته شود. این کار میتواند به کاهش درد و ورم زانو کمک کند.
تزریق هیالورونیک اسید
برای درمان زانو دردهایی که ناشی از آرتروز باشد، میتوان از تزریق یک داروی کاملاً طبیعی به نام هیالورونیک اسید استفاده کرد. این محلول دارویی به صورت کاملاً بدون درد به داخل مفصل زانو تزریق میشود. بدن ما به طور طبیعی موادی به نام هیالگان تولید میکند که ماده مؤثره اصلی آن سدیم هیالورونات میباشد و هدف از ساخت آن، لغزنده و نرم کردن مفاصل است.
اوزون درمانی
تزریق اوزون به زانو میتواند درد را تسکین داده و کیفیت زندگی افراد مبتلا به آرتروز زانو افزایش دهد. اوزون درمانی زانو درد سبب مهار پروستاگلاندینها و سایتوکاینها شده و با افزایش میزان گلیکولیز گلبول قرمز خون موجب کاهش استرس اکسیداتیو میگردد. این امر منجر به افزایش مقدار اکسیژن آزاد شده به ناحیهی مورد نظر و افزایش سرعت بهبودی میشود.
طب سوزنی
کارآیی و تأثیر بالای روش طب سوزنی در تسکین انواع مختلف دردهای زانو کاملاً به اثبات رسیده است. پزشکان متخصص ما از شیوههای مختلف طب سوزنی در قسمتهایی از بدن که دچار ورم و حساسیت شده است، استفاده میکنند تا فشار وارد بر اعصاب در آن ناحیه را که منجر به ایجاد درد شده است، کاهش دهند.
اولتراسوند
در روش اولتراسوند از انرژی امواج صوتی برای افزایش تکثیر سلولها در ساختارها و بافتهای نرم اطراف زانو استفاده میشود. این روش همچنین به پزشک شما امکان میدهد تا با حرکت دادن مفصل زانو در وضعیتهای مختلف در زمان عکسبرداری اولتراسوند، مشکلات و آسیبدیدگیهای احتمالی در اجزای داخلی زانو را چک کند.
الکتروتراپی
استفاده از روشهای مبتنی بر محرکهای الکتریکی از قبیل مگنتتراپی و TENS میتواند از طریق افزایش جریان خون در مفصل زانو که به نوبه خود باعث افزایش تأمین عناصر غذایی برای نواحی آسیبدیده میشود، در کاهش درد زانو تأثیر زیادی داشته باشد.
ورزشهای زانو
تمرینها و ورزشهای درمان فیزیکی شامل حرکات فعال و غیر فعال برای بافتهای نرم احاطه کننده زانو و نیز ورزشهایی که برای تقویت عضلات چهارسر انجام میشود، میتواند درد زانو را به طور قابل ملاحظهای کاهش دهد و حمایت بیشتری برای مفصل زانو تأمین نماید. نکته بسیار مهم در مورد این ورزشها آن است که هر حرکت ورزشی باید حتماً توسط یک پزشک متخصص باتجربه تجویز شده باشد و تحت نظارت او انجام شود. در تصاویر زیر، شما میتوانید بعضی از ورزشهای اختصاصی زانو که برای نمونه ارائه شدهاند را ملاحظه نمایید.